۱۴۰۰ چهارشنبه ۱ ارديبهشت

 

شیر مادر کافی است

  • بهترین و کاملترين غذای انحصاری و حفاظت شیرخوار بخصوص برای 6 ماه اول عمر و سپس ادامه آن همراه با غذای کمکی و سپس غذای خانواده تا 2 سال ویا بیشتر
  • نوزادی که با شیرمادر تغذیه می شود نیاز به آب، آب قند، ترنجبین، شیر مصنوعی و... ندارد
  • توانائی مادر در توليد شيرکافی و بطور انحصاری و بدون استفاده از شیرکمکی برای هر دو جنس ،دوقلوها و حتی سه قلوها
  • حتی آغوز توليد شده پس از تولد بيشتر از نياز و حجم معده نوزاد است

مواردی که بطور طبیعی نياز به افزایش شیرمادر است

 

1. در اولین تغذیه با شیرمادر در همان ساعت اول پس از تولد

  • تحریک تولید شیر
  • رضایت بیشتر نوزاد

2. در روزها و هفته های اول پس از تولد

  • هفته اول 10 برابر افزایش شیرمادر بطوریکه  از 30 میلی لیتر در روز اول تا 355 میلی لیتر روزانه  در روز پنجم(900-200 گرم در روز)
  • هفته دوم و سوم  به750 میلی لیتر در روزانه
  • هفته چهارم حتی به 1030 میلی لیتر روزانه

3. در روزهای طغیان اشتها "رشد سريع يا جهش رشد" 

  • روزهائی که بیشتر شیر می خورد(7-3روزطول می کشد) در 3-2 و 6 هفتگی، 3 و 6 ماهگی

4. هر وقتی که شیرخوار کمتر شیر بخورد

 

نکات و عوامل موثر در افزایش تولید شیر

        1.  سن شیرخوار

       2. سلامتی و توانائی مادر (بیماری، هورمونی ، مصرف دارو ، جراحی..)

       3. نیازهای متفاوت مادران

       4. میل و رغبت وانگیزه در مادر برای صرف وقت و انرژی   (حداقل12-10 بارشیردادن)

 

مدیریت شیردهی در افزایش تولید

  1. تحریک رفلکس جهش شیر
  2. شیر دادن با شروع آولین علائم گرسنگی در نوزاد
  3. مراقبت آغوشی سبب افزایش اگاهی مادر از علائم گرسنگی میشود
  4. اطمینان از وضعیت شیر دهی و لچ مناسب
  5. شیردهی مکرر از هردو پستان در هر وعده
  6. تشویق به تغذیه مکرر و طولانی تر در روز و شب
  7. شیردادن در شب اگرحذف شده باشد
  8. حذف پستانک
  9. بعنوان یک قانون عمومی شیردادن کامل از یک پستان قبل از پستان دیگر/دریافت شیر پسین
  10. تماس پوستی مکرر

اقدامات مفید برای مادر

  1. استفاده از ماساژ پستان قبل از شیردادن و ماساژ همراه با دوشیدن
  2. ماساژ همراه با فشردن پستان
  3. شیردوشی بعد از شیر دادن
  4. بین وعده های شیردهی مادر شیردوشی انجام دهد و شیر دوشیده شده را با کاپ یا SNS به شیرخوار بدهد
  5. همکاری سایر افراد خانواده با مادر
  6. تغذیه مناسب و استراحت کافی

 

چفت شدن خوب دهان شیرخوار به پستان Latch-On Well

  • انتقال شیر بهتر از پستان به دهان شیرخوار
  • تحریک بیشتر تولید شیر در پستان
  • رضایت و خوشنودی شیرخوار
  • پیشگیری از زخم نوک پستان
  • پیشگیری از احتقان پستان و...

عدم خروج  شیر از پستان هنگام دوشیدن

  1. متفاوت بودن مقدار شيرجمع آوري از طريق دوشيدن و شيري كه شيرخوار با مكيدن دريافت مي كند
  2. بسياري از مادراني كه شیر قابل توجهي هم دارند، ممكن است هنگام دوشيدن بيش از چند قطره شير مشاهده نكنند. (دوشيدن مهارتي است كه بتدريج كسب مي شود.)
  3. عدم خروج شيرکافی در دوشیدن به علت رگ نكردن پستان
  4. تحريك بازتاب جهش شير قبل از دوشيدن شير
  5. آموزش عملي به مادرجهت شيوه تحريك جريان شير و دوشيدن شير، از قبیل: استراحت ، نوشيدنی گرم، آب ميوه ، چاي كم رنگ يا سوپ، نشستن در وضعيت راحت درمحيط ساكت و آرام، فكر كردن به كودك و يا نگاه كردن به تصوير وي، کمپرس گرم و مرطوب به مدت 5 تا 10 دقيقه يا حمام كردن، و ماساژ پستان ها در کمک به جاري شدن شير  كمك قبل از شیردوشی

 

روش موثر فشردن پستان

  • فشردن محکم و عمیق نسج پستان و نه دردناک
  • استفاده از مشت، سه یا تعداد بیشتری از انگشتان دست (عموما به شکل C) بروی سطح خارجی پستان از کنار دنده­ها (کاهش شانس برگشت شیر به بطرف عقب) به سمت نوک پستان (تا حدود هاله) در نواحی مختلف پستان (بجز زیرآن)
  • شروع فشردن پستان در صورت توقف حرکت فک برای بیش از 3 یا 4 ثانیه (برای تشویق به شیرخوردن نوزاد نارس نزدیک به ترم)
  • فشردن پستان، توسط خود و یا فرد آموزش دیده و یا مشاور شیردهی

 

شیردوشی با پمپ الکتریکی بصورت همزمان

  • تشویق به پمپ زدن همزمان (هر دو پستان در یک زمان)، نسبت به پمپ زدن تک تک (اول یک پستان و بعد پستان دیگر)
  • استفاده از یک پمپ شیردوش الکتریکی همزمان و ترجیحا همراه با ماساژ پستان
  • شروع در طی 6 ساعت پس از تولد و 8 تا 12 بار در هر 24
  • پمپ زدن در ابتدا به مدت 15 تا 20 دقیقه و هر 2 تا 3 ساعت، پس از جاری شدن شیر، هرنوبت حداقل 15 دقیقه و توقف پمپ  2دقیقه بعد از مشاهده آخرین قطره شیر
  • در هفته های اول و تا زمان موثر شیرخوردن از پستان و وزن گیری خوب و عدم نیازی به مکمل
  • نیاز به دوشیدن شیر بعد از شیرخوردن در صورت وزن گیری ناکافی

 

شیرآورها یا شیرافزا

  • در صورت باور مادر یا فامیل وی بر افزايش تولید شیر با غذا ویا نوشیدنی های سنتی خاص است توصیه به منع مصرف آنها نشده ( کمک روحی روانی) 
  • مهم اینکه نباید اعتقاد مادر را در استفاده از آنها نادیده گرفت حتی اگر باور ما بر عدم تاثیر آنها است
  • با مصرف شیرآورها کنترل و پیگیری مادر و شیرخوار ضروری است
  • رفلكس جهش شیر تحت تأثير احساس ، عواطف و تفكرات مادر قرار دارد
  • احساس خوب مادر مثل احساس خشنودي مادر از كودكش و تغذيه وي ، تفكر عاشقانه درباره او ، احساس اعتماد به نفس مادر از اينكه شير او بهترين غذا براي شیرخوارش است ، لمس ، ديدن ، شنيدن صداي گريه  شیرخوارش  و . . . به فعاليت رفلكس اكسي توسين و جاري شدن شير كمك مي كنند .
  • و هر احساس بد نظير درد ، نگراني ، ترديد درباره كافي بودن شير و . . . فعاليت رفلكس را به تأخير مي اندازد .
ما را در فضای مجازی دنبال کنید

  • اینستاگرام